Hem / Artiklar / SEO / Vad är SEO och varför är det viktigt?
SEO är en viktig grundpelar inom digital marknadsföring

SEO

Vad är SEO och varför är det viktigt?

Introduktion

SEO står för ”Search Engine Optimization” och handlar om att förbättra synligheten för din webbsida i sökmotorerna. Genom att optimera innehåll och struktur kan du få din sida att ranka högre i sökresultatet. I detta inlägg tittar vi närmare på vad SEO är och varför det är så viktigt att ha koll på det.

On-Page SEO

On-page SEO handlar om att optimera delar av din webbsida som är under din kontroll. Detta gäller främst innehåll, struktur och kod. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på:

 • Innehåll: Det är viktigt att ditt innehåll är användarvänligt och ger värde till besökarna. Google använder olika algoritmer för att mäta om innehållet på din sida är användbart eller inte.
 • Nyckelord: Genom att använda sökord som besökarna söker efter i din text, rubriker och andra delar av din webbsida ökar du chansen att ranka högre i sökresultaten.
 • SEO-skrivande: Att skriva på ett sätt som prioriterar både sökmotorer och människor är en konst som kräver övning och kunskap.
 • Titeltaggar: Dessa hjälper till att bygga sammanhang och visa sidans relevans i sökresultatet.
 • Webbplatsarkitektur: En logisk struktur med interna länkar och en snabb sidhastighet är också viktigt. Detta hjälper Googles robotar att indexera din site.
Att skriva SEO-optimerad text på en sida och optimera den

Off-Page SEO

Off-page SEO handlar istället om att bygga upp auktoritet och länkar till din webbsida från andra sidor. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på:

 • Länkbyggnad: Genom att få andra sidor att länka till din webbsida ökar du dess auktoritet och chanser att ranka högre i sökresultaten.
 • Sociala medier: Genom att synas och engagera dig i sociala medier som Facebook, Instagram eller TikTok ökar du synligheten för din webbsida.
 • Influencer marketing: Att samarbeta med inflytelserika personer inom din bransch kan hjälpa dig att nå ut till en större publik och bygga auktoritet.
 • Gästbloggande: Genom att skriva eller publicera innehåll på andra sidor kan du skapa backlinks till din egen webbsida och därmed öka dess auktoritet.
Det är viktiga att bygga auktoritet online genom länkbygge och sociala medier

Varför är SEO så viktigt?

Att ha koll på SEO är inte bara viktigt för att ranka högre i sökresultaten. En användarvänlig webbsida med relevant innehåll är en förutsättning för att besökarna ska förbli på din sida och kanske till och med bli potentiella kunder. Genom att ha bra SEO kan du också öka trafiken till din webbsida och därmed öka försäljningen och din närvaro online.

EEAT – Nyckeln till SEO

En viktig nyckel till SEO som har framkommit är EEAT – Experience, Expertise, Authority och Trust. Detta går i linje med SGE.

EEAT är en strategi som sökmotorerna använder för att bestämma vilka webbplatser som ska visas högre i sökresultaten.

 • Erfarenhet: handlar om att ha en välutvecklad webbplats som erbjuder användaren en smidig upplevelse. Det kräver en kombination av visuellt tilltalande design och användarvänligt innehåll. Genom att skapa en webbplats som är lättanvänd, snabb och innehåller korrekta uppgifter, kommer sökmotorerna att identifiera den som en högkvalitativ webbplats och därmed placera den högre i sökresultatet.
 • Expertis: handlar om att ha högkvalitativt innehåll på webbplatsen. Det betyder att innehållet ska vara skrivet på ett djupgående och informativt sätt, med rikligt med information och fakta. Detta kan uppnås genom att ha experter inom området som skriver innehållet, eller att grundligt forska ett ämne och skapa innehåll av högsta kvalitet. När innehållet har den kvalitet som efterfrågas i din bransch, kommer sökmotorerna att ranka din webbplats högre.
 • Auktoritet: innebär att din webbplats är representerad av auktoriteter inom branschen. Det kan vara genom till exempel en beprövad historia av att erbjuda högkvalitativt innehåll eller genom att refererade till av andra experter eller ledande branschorganisationer. När en sökmotor ser att din webbplats är ansett som en authority inom en viss nisch, kommer den att lita på innehållet och därmed ranka det högre i sökresultaten.
 • Trovärdighet: är viktigt för att visa bedömningen från användarna, till exempel genom omdömen, betyg och rekommendationer. Detta betyder att din webbplats har en stark relation till användare och att de litar på att vad som utlovas på webbplatsen är vad de kommer att få. Det är också viktigt att ha en säker webbplats, som har en digital kryptering och som följer branschstandarderna.

Slutsats

Att ha en SEO-strategi är viktigt för att ranka högt i SERP:en – sökmotorresultatet.
On-Page och Off-Page SEO är två viktiga strategier som kan hjälpa dig att uppnå detta.
Genom att optimera dina webbsidor med bra innehåll och länkar från andra relevanta webbplatser, kommer du att ranka högre i sökmotorresultatet och få fler besökare till din webbplats.

Kom ihåg att det tar tid att bygga auktoritet på nätet. Ha tålamod och fortsätt att arbeta på din SEO-strategi.