Hem / Artiklar / Digitala nyheter / SGE vs organiska resultat: Google länkarnas skillnad enligt studie

SGE vs organiska resultat: Google länkarnas skillnad enligt studie

Hejsan digitala strateger!
Här kommer en knasig kurva som vi alla måste svänga runt – Googles sökupplevelse genom SGE (Search Generative Experience) matchar inte de övre 10 organiska sökresultaten 93,8% av tiden. Och vem har kommit fram till detta? Jo, en studie av Authoritas som hade ögonen på kommersiella sökord.

Mitt i teknikbruset frågar du säkert ”Varför ska detta beröra mig?” Svaret är enkelt men viktigt: SGE förväntas minska den organiska trafiken kraftigt för många sökord eftersom sökande kan få sitt svar direkt genom Googles AI-genererade svar. Men, don’t worry, det finns en ljusglimt. Om din webbplats kämpar med att nå topp 10 av Googles organiska resultat, kanske ni har en chans att lysa i SGE’s länksamling.

SGE länkar ofta till icke topprankade innehåll. Föreställ dig det här scenariot: Du skrollar genom Googles SGE-sökresultat, men märker snart att de flesta URL:er som presenteras inte syns någonstans i de vanliga organiska sökresultaten. Faktiskt, enligt studien så sker exakt matchning av URL:er mellan de AI-genererade svaren och de organiska resultaten i endast 4,5% av fallen. När det gäller domännivåmatchningen är siffran ännu lägre, då detta bara händer 1,6% av tiden.

Så, vad innebär det här för oss inom digital marknadsföring? Jo, för det mesta (93,8%) erbjuder SGE:s innehåll helt nya URL:er som inte överlappar med de organiska sökresultaten. Det känns lite som att leta efter en nål i en höstack, men istället för att leta, skapar Google nya ”nålar” att upptäcka.

 • ”Spännande nog, kompisar! 93,8% av de länkar som genereras av SGE i den här datamängden pekar på källor som inte ens är med på listan över topprankade organiska domäner. Och av alla dessa geniala SGE-länkar, är det bara 4,5% som faktiskt leder till en URL på den första sidan av organiska sökresultat, medan ynka 1,6% hänvisar till en annan URL från samma topprankade organiska domän.”

Länkarna i SGE. Generellt sett visar SGE ungefär 10 länkar, men endast cirka fyra av dessa är unika. Dessutom kommer länkarna i SGE:s svar från fyra unika webbplatser. Detta innebär att i snitt två eller tre länkar i ett och samma SGE-svar refererar till samma webbplats. Det här är viktigt för oss som arbetar med digital marknadsföring, för det handlar om att se mönster i hur AI:n väljer att presentera informationen. Dags att justera seglen och navigera i denna nya värld av AI-genererat innehåll!

Andelen sökord med SGE-resultat. Glöm inte detta: I den här analysen visades SGE för hela 86,8% av sökorden. Det innebär att 13,2% av sökorden inte genererade något innehåll från SGE. Värt att tänka på när du optimerar din nästa gång.

 • Den version av SGE som inkluderar en Generera-knapp (där Google frågar om du vill generera ett AI-svar) var mest synlig och kom fram 65,9% av tiden. Det var mer frekvent än Visa mer-knappens format (där Google delvis visar sitt AI-genererade svar).

Om studien. Denna analys baserades på data från 1 000 kommersiella sökord, insamlade av en inloggad Google Chrome-användare baserad i New York, över två dagar i december 2023. Den innefattar sökord inom 10 olika kategorier. Denna insikt kan helt klart hjälpa oss att tyda hur AI-svaren passar in i vårt digitala marknadslandskap och hur vi kan finjustera våra strategier för att stanna kvar på kartan.

 • Bilindustrin
 • E-handel & Detaljhandel
 • Underhållning
 • Mode & Kläder
 • Finans
 • Mat & Dryck
 • Hälsa & Välmående
 • Juridik
 • Teknik & Elektronik
 • Resor & Gastfrihet

Djupare analys: Vill du gräva djupare i hur SGE kan påverka just din bransch? Vi på Adfreak håller dig uppdaterad med detaljerande analys och praktiska tips för var och en av dessa kategorier. Stay tuned!


Senaste nytt på Adfreak:

Följ med oss för att få senaste uppdateringarna från sökmotorns värld. Här tar vi pulsen på digitala trender och knyter dem till din marknadsföringsstrategi! Läs mer om SEO