Hem / Artiklar / Digitala nyheter / Facebook lanserar länk-historik för användare

Facebook lanserar länk-historik för användare

Facebook har börjat arkivera alla användares länkhistorik världen över för både Android och iOS-enheter.

Användare kan välja att avstå från funktionen, men som standard är den aktiverad, vilket ger Meta möjlighet att använda insamlade data för målinriktad annonsering.

Varför det är viktigt för oss
I takt med att digital marknadsföring går mot en framtid utan cookies och införandet av ökad integritet , står den effektiva men osäkra målinriktade annonseringen inför nya utmaningar. Facebooks nya funktion kan mycket väl bli en genväg för marknadsförare som önskar nå ut till konsumenter med högt värde, men lösningen kan vara tillfällig.

Tillgänglighet
Denna funktion införs gradvis och är därför kanske inte tillgänglig på din plats just nu. Meta har inte gett en specifik tidslinje för när arkiveringsalternativet för länkhistorik kommer att rullas ut, men har bekräftat att det kommer att utökas till alla mobila användare globalt.

I nuläget är denna funktion exklusiv för mobilanvändning och finns inte tillgänglig för desktop.

Hur det fungerar
Länkhistorik är en funktion som håller reda på de webbsidor du har besökt via Facebooks mobila webbläsare under de senaste 30 dagarna. Om den är aktiverad lagrar den länkar du har klickat på inom Facebooks mobila webbläsare under denna period. Det är viktigt att notera att länkar besökta i Messenger-chattar inte ingår i länkhistoriken.

Hur man stänger av Länkhistorik
För att stänga av denna funktion, följ dessa steg:

  1. Välj en länk inne i Facebook-appen för att starta Facebooks mobila webbläsare.
  2. Klicka på de tre prickarna som finns i det nedre högra hörnet och välj Browser settings.
  3. För att aktivera länkhistoriken, växla reglaget bredvid ”Tillåt länkhistorik” och bekräfta genom att trycka på ”Tillåt”.
  4. För att inaktivera länkhistoriken, växla reglaget bredvid ”Tillåt länkhistorik” och bekräfta genom att trycka på ”Tillåt inte”.

Vad Facebook säger
En talesperson för Facebook sa:

  • “Du kan välja att när som helst slå på eller stänga av länkhistoriken. När du stänger av länkhistoriken kommer vi omedelbart att radera din länkhistorik och du kommer inte längre kunna se de länkar du har besökt. Dessutom kommer vi inte att spara din länkhistorik eller använda den för att förbättra dina annonser över Metas teknologier.”
  • ”När du stänger av länkhistoriken kan det ta upp till 90 dagar för Meta att genomföra borttagningsprocessen.”
  • ”När länkhistoriken är på kan vi använda information från länkhistoriken i Facebooks mobila webbläsare för att förbättra dina annonser över Metas teknologier.”

Djupdykning. Läs Facebooks kompletta meddelande för att få mer information.