Att yttra sig inom digitalt innehåll är en rejäl utmaning idag. Det rör sig snabbt i SEO-världen och konkurrensen om innehåll är stenhård och när AI genererar innehåll snabbare än någonsin. Det är lätt att gå vilse i detta kaotiska landskap.
Låt oss tillsammans räta ut frågetecknen och radera de sex vanligaste SEO-myterna och missförstånden ur våra strategiböcker.
Domänens auktoritet
Ställs du inför frågan varför din webbplats inte rankar bättre, här är en intressant synpunkt från en branschkollega: ”Google har aldrig rankat en hel webbplats. Det är enskilda målsidor som rankar i sökresultat.”
Varför råder det en förvirring? Visst kan det hända att Google tar hänsyn till en webbplats övergripande auktoritet när individuella sidor rankas. SEO-verktyg tar ofta hänsyn till webbplatsens auktoritet när man bedömer hur svårt det är för en sida att rankas för ett visst sökord.
Du möter olika termer i olika verktyg. Moz benämner detta som ”Domän authority”, medan Ahrefs och Serpstat kallar det ”Domän rating” och Semrush refererar till detta som ”Authority score”. Gemensamt för de flesta är att de mäter kvaliteten och kvantiteten av länkar till ditt domännamn – där kvalitet väger tyngre än kvantitet, enligt vår egen erfarenhet. Kolla din hemsidas Auktoritet HÄR.
Men om det nu inte är webbplatser som rankar, varför är då domän auktoritet viktigt? Jo, det ger indikationer på vilka nyckelfraser som är möjliga att satsa på i SEO-arbetet.
Du kan jämföra din webbplats domän auktoritet med domän auktoriteten hos sidor som för tillfället rankar för ett specifikt sökord. Ligger din domän auktoritet inom samma spektrum har din sida en god chans att ranka väl, om den förstås innehåller genomarbetat och användbart material.
Ligger din sida och domän auktoritet betydligt lägre är chansen att ranka högt minimal, oavsett hur bra innehållet är.
TIPS: Jag rekommenderar verktyget MozBar, en kostnadsfri tilläggsfunktion för Chrome, som ger dig möjligheten att direkt i din webbläsare se sidors och domäners auktoritet på en skala från noll till hundra.
Miss: Att ge upp på konkurrensutsatta nyckelfraser
Tänk inte att SEO är lönlöst för sidor med konkurrensutsatta nyckelfraser. Ett exempel är företaget Astraius som erbjuder tjänster inom satellituppskjutningar. Deras hemsida har en domänauktoritet på 19 och en sidlänksauktoritet på 22, visar statistik från Moz Pro.
Om Astraius skulle försöka optimera sin tjänstesida för ”space launch services” skulle det vara som att delta i en tävling utan chans att vinna. Svårighetsgraden för denna nyckelfras enligt Moz är 58, baserat på genomsnittlig målside-auktoritet för sidor som rankas först i sökresultaten.
Borde Astraius ge upp om att använda sök för att locka besökare till sin webbplats? Absolut inte – det är ju deras affärsidé. Istället borde de, enligt mig, överväga följande alternativ för att ha en chans i den stenhårda SEO-världen:
- Bli mer specifik: Konkurrensen minskar vanligtvis ju mer specifik nyckelfrasen blir. Till exempel är ”commercial satellite launch services UK” mindre konkurrens med en svårighetsgrad på 36 (enligt Moz Pro), vilket är mer överkomligt för en webbplats med Astraius’ auktoritet.
- Satsa på innehåll: En långsiktig SEO-strategi kan innebära att skapa mycket innehåll kring din nyckelfras och publicera det på flera plattformar. Andy föreslår samarbeten med influencers för att skapa innehåll till olika webbplatser och att bedriva egen forskning som ditt PR-team kan få att täckas av andra medier.
- Skapa sidan ändå: Även om det inte finns något hopp om att ranka för en särskild sida, bör du skapa den för att uppfylla andra syften och marknadsföra den via betald sökning, försäljningsinitiativ och så vidare.
Miss: Att inte tänka på sökintention vid optimering
Det är avgörande att alltid beakta sökintentionen bakom varje sökt nyckelordsfras. Det är det enda sättet att säkerställa att sidinnehållet stämmer överens med vad sökarna verkligen vill ha.
När innehållet på webbsidan inte matchar användarens sökintention finns risken att de lämnar sidan snabbt. Detta signalerar till Google att sidan inte erbjuder det användaren sökte efter. Om innehållet däremot träffar rätt på sökintentionen tenderar användaren att stanna kvar längre och hämta informationen de behöver, vilket indikerar för Google att sidan levererade rätt innehåll.
Med andra ord leder innehåll som uppfyller sökintentionen till bättre engagemang på sidan — en längre tid på sidan. Det kan också leda till högre konverteringsgrad.
Det finns tre olika typer av sökintentioner att ta hänsyn till:
- Informationssökning: Användaren vill få veta mer om ett ämne – de söker efter svar.
- Köpavsikt: Användaren behöver tjänster för att göra något – de har en produkt eller tjänst i åtanke och överväger sina alternativ.
- Navigering: Användaren vill hitta ett specifikt företag och gå till dess webbplats.
En sida som är optimerad för informationssökande bör tillhandahålla detaljerad och relevant information om nyckelfrasen — tänk dig en blogg, artikel eller förklarande video. En sida som är optimerad för transactionell intention bör fokusera på att konvertera besökaren till en kund.
När du skapar nya sidor till din webbplats, ha alltid dessa bitar i åtanke. Tänk på att det är en människa som har hittat in eftersom den troligtvis har sökt eller varit intresserad genom en annons. Skapa innehållet så att du möter kunden med relevant information och försök att släcka potentiella frågetecken som användaren kan ha.
Det ”nästan poetiska” samspelet mellan sökintentionen (som jag vill beskriva som ”kännedom”, ”lärande” och ”genomförande”) och stegen i marknadsföringstratten.
I ”kännedom”-skedet är sökaren medveten om problemet. I ”lärande”-skedet är problemet känt och de söker efter lösningar. I ”genomförande”-skedet har de lärt sig hur man tar itu med problemet.
Att förstå och matcha sökintention med det lämpliga steget i konverteringstratten kan hjälpa dig att optimera dina sidor för lämplig konvertering (prenumerera, se en demo, tala med försäljning, osv).
Misstag: Att inte använda AI alls
Bör du undvika AI för SEO-innehåll helt och hållet? Svaret är helt klart nej! Bör en kock undvika att använda en spis när hen lagar mat? Svaret är nej igen. Bara för att två personer har en spis, innebär det inte att båda kan laga lika god mat, visst?
En innehållsskapare med AI jämfört med någon som låter AI göra hela arbetet själv, kommer att märkas av tydligt i innehållet.
Men använd AI som ett verktyg för att förbättra ditt innehåll, inte som en ersättare för mänskliga innehållsskapare. Jag föreslår dessa tre påminnelser när du använder AI för att skapa sökmotoroptimerat (eller vilket som helst) innehåll:
- AI är inte en slutgiltig lösning på allt.
- Använd AI för att förbättra dina arbetsflöden, generera fler idéer, lägga struktur och få ut mer av teamet.
- Begränsa AI till att skapa innehåll för medvetenhet eftersom innehåll längre in i din konverteringstratt kräver mer expertis.
Jag rekommenderar att använda generativ AI som en lydig och outtröttlig assistent. Be den att utföra uppgifter som skulle ta dagar, veckor eller längre tid för en människa att slutföra (till exempel att komma med 100 artikelidéer om ett ämne). Du kan be den att sammanfatta befintliga artiklar som en forskningsassistent och förslå dispositioner för nytt innehåll. Men jag råder dig starkt att kontrollera arbetet vid varje steg och leta efter sätt att göra det bättre, mer engagerande och mer relevant.
Generativ AI kommer inte att hitta på något nytt. Den kommer bara att upprepa det som redan finns, vilket leder till att vi skapar tråkigt innehåll. Så även om du använder AI för att generera viss del av innehållet, kanske du spenderar mindre tid på att komponera det, då behöver du lägga mer tid på redigering och faktagranskning.
Förslag på hur du kan använda AI vid skapande av innehåll:
- Använd generativ AI för att skapa en persona.
- Använd generativ AI för att jämföra ditt innehåll med en konkurrents. AI kan ge turbo till din konkurrensanalys. Ställ frågor som: ”Vilken sida är mest sannolikt att vara hjälpsam och informativ för personen? ”
Slutsatsen? Du kan använda generativ AI på flera kreativa och övertygande sätt för SEO. Men låt inte någon tro att det är lika enkelt som att klicka på en knapp.
6. Misstaget: Att se SEO som en engångsinsats
Algoritmer förändras. SERP-funktioner förändras. Verktyg förändras. Ditt företag förändras. Dina kunders behov förändras. Dina konkurrenter (och deras innehåll) förändras.
Din hemsida är ditt företags personlighet online. En personlighet ska vara levande och den förändras med tiden. Skapa en kundbemötande, livfull och engagerande personlighet av din hemsida löpande så ska du se att det går bra.