Hem / Artiklar / Guider / Så ställer du in Google Ads med låg budget

Så ställer du in Google Ads med låg budget

Många annonsörer har en begränsad budget för pay-per-click (PPC) annonsering, vilket gör det svårt att maximera resultaten.

En av de första frågorna som ofta dyker upp är, ”Hur mycket ska vi spendera?” Just detta, är en avgörande fråga som sätter tonen för hela PPC-strategin och hur väl förgrenat Google Ads-konto man kan utveckla.

Sätt förväntningar på ditt kontot

Med en mindre budget är det viktigt att ha förväntningarna på kontots prestanda för att kunna fatta snabba beslut. Endast en mogen PPC-expert som kan tolka flera parametrar klarar av att ta sådana kvalificerade snabba beslut, baserat på flera faktorer.

Gällande frågan: Hur mycket bör vårt företag spendera på PPC?

För att börja, måste du balansera ditt företags PPC-budget med kostnaden, volymen och konkurrensen bland sökningarna i din bransch. Detta följt av kontots struktur som bör förgrenas enligt hur många produkter/tjänster du har. Har du många produkter eller tjänster i en hårt konkurrensutsatt bransch, bör du selektera ut de som du tror kommer att sälja/fungera bäst.

Först, bestäm din dagliga budget. Till exempel, om den månatliga budgeten är 20.000 kr, skulle den dagliga budgeten sättas till ungefär 666 kr per dag för hela kontot.

Den dagliga budgeten kommer också att bestämma hur många kampanjer du kan köra samtidigt på kontot eftersom dessa 666 kronor kommer att delas upp mellan alla kampanjer.

Var medveten om att Google Ads och Microsoft Ads ibland kan överskrida den dagliga budgeten för att maximera resultat. Den totalt månatliga budgeten kommer dock ej att överskridas då Google Ads kan ”låna” budget från kommande period om verktyget anser att det är läge att spendera pengarna tidigare.Välj rätt konverteringar

Annonsörer har ofta flera konverteringsmål per konto. En begränsad budget kommer att begränsa både antalet kampanjer och konverteringar – så här är det viktigt att sätta upp ”artificiella mål” och gärna skapa en grupp av konverteringsmål för att öka antalet konverteringar och således ”träna” Google AI och maskininlärningen med mer konverteringsdata. Jag kommer inte att gå igenom datainsamlingsmetoder och förbättrade konverteringar i detta inlägg, men jag rekommenderar verkligen att ni skickar med alla tänkbara variabler i samband med era konverteringar och givetvis användarens uppgifter med de konverteringar som tillåter detta.

Vanliga konverteringar kan vara:

 • Försäljning/köp
 • Formulärinlämningar
 • Samtal
 • Nedladdningar

Jag rekommenderar att även sätta upp:

 • Startade formulär
 • Produkter tillagda i varukorg
 • Påbörjade kassabetalningar
 • Länkklick

Glöm inte att ställa in era kampanjer mot samtliga av dessa konverteringar för att Google ska förstå vilka viktiga händelser som utförs av användarna efter klick på annonser. Denna del av uppsättningen är helt avgörande för hur väl dina annonser kan fungera med en låg budget. Man får helt enkelt mata maskinen med lite mindre kvalitativ konverteringsdata om man inte kan samla ihop tillräckligt med ”vanliga” konverteringar.

Platsinriktningar

Platsinriktningar är en grundläggande faktor för att nå rätt målgrupper.

Även om det verkar uppenbart, bör du också överväga hur du ska förfina detta för att rikta den begränsade budgeten till kärnområden. Till exempel:

 • Du kan definiera dina inriktningar efter län, städer, postnummer eller till och med en radie runt din verksamhet.
 • Att välja platser att sikta på bör fokuseras på resultaten.
 • Ju mindre det geografiska området är, desto mindre trafik kommer du att få, så balansera relevans med budget.
 • Överväg att lägga till negativa platser där du inte bedriver verksamhet för att förhindra irrelevanta klick som tar upp dyrbar budget.
 • Använd inställningen ”Personer som befinner sig på dina inriktade platser” för att säkerställa att du enbart når de som befinner sig på det område som du vill annonsera. Här finns dock ett stort mörkertal av användare med sekretess- och VPN-inställningar samt personer som är bortresta, men som fortfarande kan söka efter dina tjänster.

Om rapporteringen visar på riktade platser där kampanjerna är ineffektiva, överväg att ta bort inriktningen för dessa områden. Du kan också testa en budmodifierare för platser för att minska annonsvisningen i dessa områden.Schemalägg annonserna

Med en mindre budget kan det vara fördelaktigt att begränsa annonser till att visas endast under den tid som du faktisk kan hantera förfrågningar.

Om du säljer online är du alltid öppen, men granska rapporteringen av ”dag och timme” över tid för att avgöra om det finns timmar på dagen med en negativ avkastning (ROI).

Begränsa körningen av annonser om rapporteringen visar timmar på dagen när kampanjerna är ineffektiva. Detta kan vara låg CTR, engagemangsgrad eller konverteringsgrad.

Innan du utför dessa inställningar behöver du ha någorlunda koll på hur lång din typiska kundresa är. Kundresor är längre än någonsin och det är inte alls säkert att de tider som du får mest klick på dina annonser också leder till flest konverteringar. Därför bör du vara försiktig när du schemalägger dina annonser, då intresset för dina tjänster/ produkter kan visas vid ett tillfälle, men en konvertering kan ske vid ett helt annat.

Läs mer om Den komplexa kundresan.

Negativa sökord

En välplanerad lista över negativa sökord är en gyllene taktik för att kontrollera budgetar.

Syftet är att förhindra att din annons visas på sökningar som inte är relevanta för ditt företag.

 • Generera negativa sökord proaktivt genom att brainstorma sökordsidéer som kan trigga annonser felaktigt.
 • Granska söktermsrapporten för att hitta irrelevanta sökningar som redan har lett till visningar eller klick.
 • Använd Google Ads sökordsplanerare och se vilka andra söktermer som dyker upp som förslag. Kopiera alla söktermer som är irrelevanta och lägg till dem i en lista.
 • Denna process är löpande och min rekommendation är att man ser över söktermsrapporter på daglig basis.


Smart bidding

Smart bidding är en revolution för effektiva annonskampanjer. Drivet av Google AI, justerar det automatiskt buden för att visa annonser till rätt målgrupp inom budgeten.

AI:n optimerar budet för varje auktion, med målet att maximera konverteringar samtidigt som det håller sig inom dina budgetbegränsningar.

Tillgängliga smarta budstrategier inkluderar:

 • Maximera konverteringar

  Maximera konverteringar med målgruppsinriktning är en konst i sig, så använd de mest relevanta alternativen för din budget, inklusive ämnen, placeringar, demografi med mera.

  Remarketing till dina webbplatsbesökare är en smart strategi att inkludera i dina displaykampanjer för att återengagera dina besökare baserat på deras beteende på din webbplats. Här finns flera olika typer av möjligheter med allt från statiska till dynamiska remaketingkampanjer.

  Låt dina annonsresultat från placeringar, målgrupper och mer vägleda dina optimeringar mot den bästa passformen för ditt företag.

  Har du en befintlig lista med e-postadresser och telefonnummer på dina kunder? Ladda då upp dessa i Google Ads och använd denna kvalitativa data om dina kunder för att träna upp maskininlärningen. Där finns dock kriterier för att kunna använda kundmatchning i Google Ads.  Performance Max-kampanjer

  Performance Max eller (PMax) är tillgängliga i både Google Ads och Microsoft Ads.

  Kort sagt används automation för att maximera konverteringsresultaten genom att visa annonser över flera kanaler och med automatiserade annonsformat som baseras på alla tillgångar du laddar upp i kampanjen.

  Denna typ av kampanj kan vara användbar för begränsade budgetar genom att AI används för att skapa tillgångar, välja kanaler och målgrupper i en enda kampanj. Det är viktigt att ladda upp mycket och bra innehåll i dessa kampanjer för att de ska fungera väl. Google senaste riktlinjer är kvantitet och kvalitet.

  Eftersom framgången för en Performance Max-kampanj beror på användningen av konverteringsdata, behöver dessa data vara tillgängliga och tillförlitliga. På Google Marketing Live 2024 pratade man om ”Good Data is Good AI”, vilket tyder på att deras AI-modeller anpassar sig bättre när de får mer kvalitativ data att utgå ifrån.  Sikta på mindre konkurrensutsatta sökord

  Vissa sökord kan ha mycket höga kostnader per klick (CPC) i en konkurrensutsatt marknad. Undersök sökord för att konkurrera effektivt med en mindre budget. Användares sökningar på Google har blivit mer och mer definierade i samband med AI i sökresultatet så försök att undvika de generella söktermerna och satsa istället på andra söktermer med mindre konkurrens i början.

  Använd Google Analysics 4 för att upptäcka organiska sökningar som leder till din webbplats och verktyg som Google sökordsplaneraren i Google Ads-kontot för att jämföra och få uppskattningar.  Hantera ”dyra” sökord

  Förutom tipset ovan, om ett sökord har hög volym och hög kostnad, överväg att strukturera om dessa sökord till en egen kampanj för att enklare kunna övervaka och eventuellt sätta mer restriktioner.

  Varje klick räknas

  Om du implementerar dessa taktiker i Google Ads kommer du att få bättre förutsättningar med en lägre budget. Kom ihåg att där finns flera andra strategier att använda i Google Ads för att spara pengar. Till exempel som att hålla koll på sina placeringar och att utesluta innehåll som appar m.m.

  Att lyckas med små PPC-budgetar innebär strategisk kampanjhantering, datadrivna beslut och ständig optimering. Liten budget innebär inte alltid att ett Google Ads-konto tar mindre tid utan det kan också innebära mer tid för hantering.

  Läs mer om 9 Tips för att skala upp Google Ads med låg Budget: Lead Gen