Hem / Artiklar / Digital Strategi / Content marketing checklista som hjälper dig att skala din startegi
skapa en content marketing strategi

Content marketing checklista som hjälper dig att skala din startegi

Du har anlitat några betrodda innehållsskapare som levererar i linje med varumärkets riktlinjer. Ni har skapat nytt och fantastiskt innehåll, men det har krävts en hel del ansträngning och engagemang från samtliga parter.

Nu är det dags att göra det igen. Ungefär 250 gånger. Detta kvartal.

Känns det överväldigande? Du är inte ensam. Att skala upp en contentstrategi är en av de största utmaningarna för ett framgångsrikt företag, men det är också helt avgörande. Ett fåtal högpresterande bloggar eller en miljon visningar på en video är en bra start, men det räcker inte för att hålla din publik engagerad i en värld där TikTok och YouTube äger med sitt snabba och underhållande innehåll.

Att producera högkvalitativt innehåll med en begränsad budget när användare även vill se kvantitet, är en utmaning. Som tur är har vi tagit fram en content marketing-checklista som hjälper dig att skala upp utan att tappa förståndet.

1. Utöka ditt team

Att skala upp ett innehållsstrategi är en laginsats, och du kommer att behöva alla resurser tillgängliga för att göra det effektivt. Om ditt eget team är för ansträngt kan du alltid söka stöd i form av externa innehållsskapare: t.ex. byråer, frilansare, deltidsanställda och tredjepartsplattformar.

Detta är inte bara ett utmärkt sätt att skala upp (eller ned) vid behov, utan det tillåter dig också att experimentera med nya kreatörer och perspektiv utan att behöva binda dig till dyra och osäkra heltidsanställda.

 • Utvärdera ditt nuvarande teams kapacitet och identifiera brister i färdigheter eller arbetsbelastning.
 • Etablera tydliga riktlinjer för innehållets kvalitet och tonalitet för att säkerställa en röd tråd i allt innehåll, oavsett om det produceras internt eller externt.
 • Upprätta effektiva kommunikationskanaler och projektledningsprocesser för att skapa ett smidigt samarbete med ditt externa team.

2. Granska ditt nuvarande innehåll

En annan viktig del av att skapa innehåll i skala är att få en översikt över alla de tillgångar du redan har skapat, samt potentiella guldkorn bland ofärdiga projekt. Detta innefattar allt från gamla blogginlägg till det varumärkesmanifest din VD skickade ut klockan 3 på morgonen för två år sedan (man vet aldrig, det kan finnas riktiga pärlor där).

 • Inventera befintliga tillgångar av bilder, videor, texter, inlägg, annonser etc.
 • Kategorisera dem efter format, ämne, målgrupp och prestation.
 • Länka ihop ditt gamla innehåll med din mest uppdaterade innehåll. Identifiera luckor och möjligheter.
 • Utvärdera kvaliteten och relevansen av varje innehållsdel, märk upp tillgångar som kan återanvändas eller uppdateras.
 • Använd din nuvarande contentstrategis riktlinjer och analyser för att bestämma vilka delar som har presterat bra och bör användas som modeller för framtida innehåll.

3. Uppdatera gamla klassiker

Skalning innebär inte bara att skapa nytt innehåll från grunden—det kan också inkludera att uppdatera befintligt innehåll som har presterat väl. Lite samma tänk som att inte bara leta efter nya kunder, utan även ta hand om befintliga.

 • Identifiera innehåll som har presterat bra tidigare.
 • Uppdatera detta innehåll med enligt nya insikter som ni har lärt er från analyser. Det kan handla om kundernas reaktioner & recensioner, expert-citat etc.
 • Optimera befintliga sidor för användare och sökmotorer genom att uppdatera innehållet så att det är relevant i tiden. Det gäller beskrivningar, titlar, alt-taggar för bilder samt rubriker.
 • Marknadsför det uppdaterade innehållet genom dina kanaler för att driva ny trafik och nytt engagemang.
 • Övervaka resultatet och gör löpande uppdateringar vid behov.

Återanvänd gamla Inlägg

På samma sätt behöver du inte uppfinna hjulet på nytt varje gång ditt team beslutar sig för att prova ett nytt format, medium eller social plattform. Du kan ofta återanvända befintligt innehåll— för att få mer ut av tidigare investeringar.

Detta kan innebära att bryta ner ett större projekt i mindre delar, eller omarbeta en kortare innehållsdel för en ny plattform. Du kan börja med att modifiera om dina blogginlägg och anpassa dem för e-postutskick. Vill du experimentera med Meta Ads? Den video-serie du gjorde förra året kan innehålla snuttar som du kan redigera för att göra dem kortare och mer underhållande.

 • Identifiera inlägg som kan återanvändas i nya format eller anpassas för olika kanaler.
 • Utveckla en plan för återanvändning av ditt innehåll och dokumentera den någonstans där hela teamet kan komma åt den (t.ex. i ett delat dokument, kalkylblad, eller i en Slack-canvas.
 • Redigera, modifiera eller optimera befintligt innehåll för varje ny kanal eller plattform.
 • Marknadsför det återanvända innehållet irelevanta kanaler.
 • Övervaka prestanda.
 • Upprepa processen.

Att lära sig skala sin content marketing-strategi är inte lätt, men det är som sagt avgörande för långsiktig framgång. Genom att strategiskt stödja teamet, granska det befintliga biblioteket, uppdatera innehåll som presterat bra och återanvända era tillgångar, kan du bygga en hållbar och effektiv process—utan att behöva arbeta natt och helg.

Vanliga frågor om content marketing

Vad är några bästa praxis för att upprätthålla varumärkets guidelines när man arbetar med externa content marknadsförare?

För det första är det viktigt att utveckla tydliga riktlinjer och brandguidelines som beskriver ditt varumärkes tonalitet, budskap och kvalitetsförväntningar. Att tillhandahålla exempel på framgångsrikt innehåll och erbjuda regelbunden feedback och utbildning kan hjälpa till att säkerställa att alla skapare är i linje med ditt varumärke. Dessutom kan implementeringen av en noggrann gransknings- och redigeringsprocess hjälpa till att upprätthålla konsekvens och kvalitet.

Hur prioriterar du vilket innehåll du ska uppdatera eller återanvända först?

Börja med att analysera prestanda för att identifiera ditt tidigare toppresterande innehåll—dessa delar har redan visat sig resonera med er målgrupp och ge resultat. Nästa steg är att överväga relevansen och hur aktuellt det är just nu eller kommer att bli; innehåll som möter befintliga trender bör prioriteras och föråldrad information bör bortprioriteras. Slutligen, utvärdera den potentiella påverkan av varje uppdatering baserat på specifika mål, såsom att driva leads, öka varumärkesmedvetenhet eller stödja en specifik kampanj.

Vilka verktyg eller teknologier kan hjälpa till med innehållsgranskning och återanvändning?

Verktyg som Airtable eller Google Sheets kan hjälpa dig att organisera och kategorisera befintliga tillgångar. AI-drivna verktyg som Clearscope kan hjälpa till att identifiera luckor och möjligheter för optimering—även god, gammaldags mänsklig granskning är användbar här. Slutligen kan plattformar som Contently hjälpa dig att hantera allt ditt innehåll på ett centraliserat, bekvämt ställe.